Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nasazení svobodného softwaru ve Výzkumném ústavu Nanotechnologie

16. 5. 2009

LinuxEXPRES.cz píše o "Nasazení svobodného softwaru ve Výzkumném ústavu Nanotechnologie"

VÚN-AQUAHOLDING s.r.o. je ústav vyvíjející moderní nanotechnologie, které slouží např. k filtrování vod. Paleta jejich využití je obrovská a společnost úspěšně obchoduje s partnery po celém světě. A to i díky použití svobodného softwaru, který jí umožňuje zvyšovat konkurenceschopnost a především řeší její specifické požadavky.

Obrazek"Jistě pochopíte, že kdo to s programováním, hlavně s reálným použitím v praxi a obtížných podmínkách myslí vážně, profesionálně, nemůže nasadit jiné operační systémy než unixové systémy či jejich klony linuxového typu. Veškeré ovládání, regulace, přenosy, kalibrace atp. jsou naprogramované od-do, mezní stavy se přenášejí do místního centra a vyhodnocují se, pro přijetí opatření. Např. dojde voda, zadře se ložisko, něco se přehřeje, dojde dávkovací kapalina, atd, atd. Opět to řídí a hlídá Linux, stabilní to systém, prostý virů, červů a další havěti.

A nebudu zde zamlčovat, že nás k tomu vedou i zcela ekonomické důvody, jelikož jsou zde podstatně nižší náklady, neznáme restarty, zamrznutí a vše, co je „nabaleno" k Windows."

"...ale nebýt FOSS, asi bychom nepřežili, neměli bychom tak nízké ceny za nabízené zařízení, jednoznačně se vyplácí. Občas někde čtu, kolik stojí migrace z Windows na FOSS. Popravdě nechápu, o jakých penězích se zde hovoří. Náš ústav žádné migrační náklady nemá, nebo alespoň ne takové, které by stály za zmínku."

Celý článek:
Nasazení svobodného softwaru ve Výzkumném ústavu Nanotechnologie