Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nasazení Linuxu v České poště

9. 2. 2008

Implementace Linuxu od společnosti Novell v České poště patří k největším nasazením tohoto operačního systému v ČR.

Česká pošta používá operační systém SUSE Linux při realizaci celé řady procesů. Jedním z nich je i systém nAPOST (automatizovaná pošta), tedy přepážkový systém s více než 12 000 instalacemi na koncových terminálech a 4000 na serverech.

Původní systém, na kterém fungovala Česká pošta nesl jméno APOST. Byl založen na systému MS-DOS a již nevyhovoval jejím potřebám. Tento systém již totiž není podporován výrobcem, i hardware se shání problematicky. Aplikace nepodporovala on-line transakce, navíc byla prakticky nerozšiřitelná. Proto bylo nutné zvolit zcela nové řešení a zrodil se projekt nAPOST.

Česká pošta trvala na několika základních požadavcích. Bylo třeba zachovat původní uživatelské rozhraní, aby nebylo nutné přeškolovat uživatele. Také bylo třeba maximálně využít původní hardware a vynaložit co nejméně peněz na licence k software. Kromě toho se rozhodla pro důležitou změnu, nový systém je na rozdíl od toho původního centralizován a veškerá data tak jsou shromažďována pohromadě.

ObrazekK realizaci těchto požadavků si Česká pošta vybrala open source řešení. Zbavila se tak závislosti na jediném dodavateli (otevřený zdrojový kód může kdokoliv libovolně rozšířit).

Podrobnosti o používání Linuxu na České poště jsou uvedeny
v Případové studii
na webu společnosti Novell:
Případová studie - Česká pošta, s.p.
nebo v článku portálu Lupa.cz:
Novell se stal dodavatelem řešení založeného na SUSE LINUX pro Českou poštu, s. p.

Ve dvou PDF prezentacích (Novell a Pavel Janík) je vysvětleno, jak je konkrétně řešen přepážkový systém České pošty, jaké služby jsou zde realizovány a pro řešení jakých dalších úloh se zde uplatní Linux.

Ke stažení soubory PDF:

pdf Novell: Případová studie - Česká pošta, s.p.

pdf Pavel Janík: Česká pošta, s.p. používá SUSE Linux


Zdroj: Tiskové zprávy, Případová studie