Jdi na obsah Jdi na menu
 


OpenOffice.org - pravé office pro vaši domácí nebo firemní kancelář

12. 2. 2008


Multiplatformní program (verze pro Linux, MacOS X, Windows)

 

OpenOffice.org je plnohodnotný kancelářský balík, který lze provozovat na všech hlavních operačních systémech a platformách.

OpenOffice.org je sbírka různých aplikací, které spolu těsně spolupracují, aby byly schopny nabídnout funkce očekávané od moderního kancelářského balíku. Mnoho součástí je vytvořeno podle vzorů, které jsou součástí Microsoft Office. Součástí balíku OpenOffice.org jsou:

  • Writer – textový procesor
  • Calc – tabulkový procesor
  • Impress – prezentační nástroj
  • Draw – grafický editor
  • Base – databázový frontend
  • Math – nástroj pro vytváření matematických vzorců


Všechny jeho součásti jsou zcela počeštěny. Počeštění zahrnuje instalační program, kompletní uživatelské rozhraní (dialogy, menu, nástrojové tipy, atd.) včetně nápovědy, slovníků pro kontrolu pravopisu, dělení slov a slovníku synonym.

OpenOffice.org dokáže také načítat i soubory v mnoha jiných formátech a do mnoha jiných též ukládat, včetně formátů kancelářského balíku Microsoft Office.

OpenDocument Format
OpenOffice.org od verze 2.0 plně používá a podporuje otevřený souborový formát OpenDocument.

Formát OpenDocument je od 3. května 2006 standardizován Mezinárodní organizací pro normalizaci jako standard ISO/IEC 26300.
OpenDocument Format splnil přísné podmínky standardizačního procesu a byl zařazen mezi celosvětově uznávané standardy.

OpenDocument je založen na jazyku XML, což umožňuje snadné a bezpečné zpracování a validaci dat. Pro úsporu místa jsou data dokumentů komprimována (stejným způsobem, jako v případě archivů ZIP). Kompletní specifikace formátu OpenDocument je plně k dispozici, její použití ani implementace programů pracujících s OpenDocument nejsou zatíženy žádnými licenčními nebo patentovými poplatky.

Proč používat formát OpenDocument (ODF)
Společnosti a jednotlivci, kteří pracují s formátem OpenDocument, se vyhnou závislosti na jednom dodavateli kancelářských aplikací a mohou svobodně přecházet mezi jejich dodavateli (například po ukončení vývoje jejich stávajících aplikací nebo změně ceny či licence).

OpenDocument byl doporučen Evropskou komisí jak formát vhodný pro komunikaci orgánů veřejné správy s občany i uvnitř samotných orgánů. Toto doporučení se opírá především o technologickou neutralitu formátu, otevřenost specifikace a jednoznačnou právní čistotu (neexistující licenční a patentové otazníky).

OpenDocument neobsahuje žádné části, které by podléhaly licencování (poskytnutí souhlasu) kterékoli osoby. Taktéž není zatížen žádnými patenty, které by mohly mít dopad na jeho použití v těch částech světa, kde jsou patenty pro softwarovou oblast účinné.
Použití formátu OpenDocument znamená, že jak tvůrci aplikace, tak jejím uživatelům, nehrozí žádná rizika v podobě nevyjasněných licenčních nebo patentových nároků. Nikdo tak nemůže být zatížen jakýmikoli poplatky nebo omezením použití formátu.

Stáhněte, nainstalujte a používejte
OpenOffice.org 2.x je k dispozici ve více než 80 jazycích.

Stáhnout aktuální českou verzi OpenOffice.org:
http://www.openoffice.cz/stahnout

Českou verzi můžete stahovat také ze serveru ftp.OpenOffice.cz nebo ftp.linux.cz (také HTTP přístup).

OpenOffice.org 2.x je k dispozici pro: MS Windows, Linux 32bit RPM, Linux 32bit DEB, Linux 64bit RPM, Linux 64bit DEB, Mac OS X Intel, Mac OS X PowerPC.

K dispozici jsou také samostatné jazykové balíčky (každý uživatel může používat OOo ve svém oblíbeném jazyce).

Zdroj použitých informací: Wikipedie, OpenDocument.cz, OpenOffice.cz, LinuxOSS

 

Náhledy fotografií ze složky OpenOffice.org