Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Španělsku migrují na open source

8. 9. 2007

Extremadura, která patří k nejchudším regionům ve Španělsku, má více než milion obyvatel a padesátiprocentní nezaměstnanost.
Vláda nyní pokračuje v rozhodnutích z roku 2002. Tehdy okolo 70 tisíc desktopů a 400 serverů ve školách obsadil speciálně upravený Debian, který získal označení gnuLinEx. Vládu stál přechod 190 tisíc Euro, což bylo o 18 milionů Euro méně, než kdyby zakoupila software od Microsoftu.

Nové rozhodnutí rozšíří LinEx ze školství do všech veřejných služeb a úřadů v regionu. Vláda tentokrát nezveřejnila celkový počet desktopů a serverů, kde bude LinEx nainstalovaný. Připravuje však prezentaci celého projektu.
Regionální vláda podporovala open source téměř deset let, nyní sáhla mimo jiné i k požadavku, aby úředníci používali OpenDocument Format a PDF pro veškeré dokumenty.
Jedním z důvodů bylo nabídnout veřejnosti lepší přístup k dokumentům.

Radní Luis Millan de Vazquez de Miguel uvedl, že administrativa je prvním veřejným orgánem, která takto radikální krok oznámila.
\"Je to důležitá iniciativa Vlády Extremadura. Všechno je dlouhodobě připravované, sbírali jsme zkušenosti a analyzovali dopad na organizace, abychom mohli zaručit úspěch,\" řekl.

Rozhodnutí státních institucí o přechodu na open source software přichází téměř každý den.
Mezi nejznámější regiony, které migrují na open source software, patří německé město Mnichov, anglický Birmingham či Bristol. Mediálně známé je také rozhodnutí amerického státu Massachusetts, který nařídil státním institucím používat ODF.