Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úřady v Německu přechází na Linux

8. 9. 2007

\"Migrace nyní pokračuje tempem 300 počítačů za den,\" uvedla Eva Brucherseifer, prezidentka KDE komunity v Německu a ředitelka konzultační společnosti basysKom.
Plánování projektu začalo před dvěma lety, samotná migrace odstartovala v květnu letošního roku a měla by být dokončená v srpnu.

\"Rozhodnutí učiněné Regionálním finančním úřadem v Dolním Sasku reprezentuje důležitý krok vpřed, který přinese flexibilitu, větší použitelnost a sníží ceny za školení a podporu,\" popsala Brucherseifer.
Migrace je velkým skokem pro úřední moc, kde byl Solaris zavedený od roku 1993.
Důvody jsou podle vedení zřejmé - volně přístupné zdrojové kódy, žádné licenční poplatky a stejně tak optimální podpora současného hardwaru.
Rozhodující byla také kvalita překladu do němčiny.
SUSE a vývoj KDE má v Německu obrovskou podporu a je částečně financován i z vládního rozpočtu.

Německý státní sektor je doslova v zajetí open source nadšení. Podle průzkumu Merit devět z deseti lokálních německých úřadů používá open source software.
Marketingový manažer Sunu Erwin Tenhumberg uvedl, že kancelářský balík OpenOffice.org je nainstalovaný na více než 50 tisících počítačích německé státní správy.

Dlouhá je i řada německých měst, která plánují či již používají open source software. Město Schwäbisch Hall přechází na Linux na 400 pracovních stanicích a Mannheim plánuje rozvinout Linux na 110 serverech a 3700 desktopech.

Německá vláda vyjádřila podporu používaní open source prostřednictvím migračních pravidel, které publikovalo Ministerstvo vnitřních věcí.
Směrnice vyšla ve prospěch open source a doporučuje vládním úřadům, aby zvážily open source všude tam, kde je nasazení proveditelné.