Jdi na obsah Jdi na menu
 


...přecházejí na Linux

9. 9. 2007

Birmingham

Techworld.com uvedl, že město Birmingham úspěšně dokončilo roční testovací dobu nasazení Linuxu na desktopu.
A to navzdory zprávě, která upozorňuje, že přechod nebude až o tolik levnější než instalace Windows. I tak označuje IT manager Birminghamu Glyn Evans zkušební dobu za úspěšnou. "Ušetření 105 tisíc liber, které jsou uvedené ve zprávě, v případě fungování s Windows XP kalkulovalo s tím, že bude využito speciální licence Microsoftu nabízenou úřadům.
Někteří kritici argumentují tím, že jde o vypočítanou snahu předejít ve státní správě získání znalostí o možnostech nabídky open source produktů," popsal server Techworld.

Francie

Hned několik serverů oznámilo přechod na open source ve Francii. Se začátkem června roku 2007 plánuje francouzská vláda nainstalovat Linux na 1154 desktopech v Parlamentu. Francouzské národní shromáždění to odůvodnilo tím, že půjde o významnou úsporu peněz, ačkoliv vzniknou náklady na samotnou migraci a také školení.
Francouzská veřejná správa a ministerstva běžně využívají Linux na serverech, tento krok na téměř 1200 počítačích signalizuje, že se "tučňák" stává oblíbeným i na desktopech.

Další země

Během letošního roku nejde o jediné země, ve kterých došlo k migracím na open source v rozsahu tisíců až desítek tisíc počítačů.
Podobné plány jako Francouzský parlament či anglický Birmingham oznámilo Švýcarsko, Norsko či Jižní Afrika.
Významné jsou přechody na Linux ve školství. Samostatnou kapitolou je v této oblasti projekt One laptop per child, který zamíří se stodolarovým notebookem s Linuxem do rozvojových zemí.